luni, 22 decembrie 2014

Bezelele perfecte se fac cu rabdare

Sa faci bezele e ca si cum ai rezolva o problema de matematica :) Daca nu iei in calcul toate datele problemei, sari peste instructiuni si iti pierzi rabdarea nu iti vor iesi. 
Elemetele cheie ale bezelei perfecte sunt: albusuri reci, zaharul se mixeaza pana se topeste, zaharul pudra se incorporeaza nu se amesteca, bezeaua se usuca la temperatura mica, nu se coace. Daca tii cont de toate astea, vei obtine bezele crocante, fara sa fie lipicioase la miloc, albe exact asa cum imi plac mie si probabil si tie :)








sâmbătă, 20 decembrie 2014

Prajitura cu pere si pudra de cuisoare

Initial am numit prajitura: Prajitura cu pere. Apoi, m-am gandit ca ii stirbesc din personalitate daca nu adaug in titlu condimentul care a insufletit-o: cuisoarele. 

Pere+Cuisoare=Love :D 
daca mai adaugi si ciocolata... va fi "forever love"






joi, 18 decembrie 2014

Supa crema de ciuperci

Imi aduc aminte cu drag de zilele de dupa ploaie cand mergeam in padure cu bunicul la cules ciuperci. Intotdeauna culesul ciupercilor se tranforma intr-o aventura: fie ca simteam sub palme muschiul de pe copaci, ne bucuram de gustul fragutelor sau descoperam cu mare bucurie vizuina unei vulpi, ciupercile erau uneori doar un pretext. Poate si pentru ca se intampla sa nu gasim niciuna :) 

Ciupercile preferate si mereu vanate erau galbiorii, bunica reusea sa faca din ei cea mai buna ciulama. Ii fierbea cu o lingurita de argint si imi placea sa fiu langa ea cand o scotea la control. Ma ridicam pe varfuri deasupra aragazului si ma uitam curioasa in oala. Mirosul de padure, de pamant umed mi-l amintesc si acum...
Promit sa scriu si reteta pentru ciulama, dar intre timp am pregatit o supa crema. Cu drag impart reteta cu voi :)





luni, 15 decembrie 2014

Pui cu legume. Multe legume

Sosul e piesa de rezistenta in reteta asta. Gustul subtil de cuisoare si dafin, dulceata morcovilor si a boabelor de mazare si consistenta cremoasa data de unt reusesc sa ridice la nivel inalt banala carne de pui.

In plus, daca si tie iti ramane din supa de pui facuta in weekend, e un prilej bun si cu siguranta merita sa o refolosesti. O strecori si folosesti zeama cum vei vedea mai jos. E simplu de realizat si poti chiar inlocui apa adaugata de mine cu vin alb sec. Ar trebui sa mai urce cu un nivel valoric toata reteta ;)




duminică, 14 decembrie 2014

Lasagna - o reteta pentru minim 2

Tot in Top 5 al familiei, lasagna e o reteta pe care ti-o recomand sa o imparti atat la realizarea ei cat si la savurat cu cineva drag :) Da si pentru ca dureaza ceva mai mult realizarea ei, dar mai ales pentru ca e o reteta care leaga :) puteti sa va impartiti taskurile si apoi si portiile. Si pentru ca iese o portie destul de sanatoasa puteti da si vecinilor, cu siguranta mirosul i-a innebunit :P


 


Mini Cheesecakes fac in continuare victime

Cred ca e reteta cea mai des folosita... pentru ca e cel mai des ceruta :) Branza cremoasa si toppingul acrisor de fructe de padure sau orice alt fruct de fapt, fac in continuare victime.





Briose cu ciocolata

De-a lungul timpului am incercat tot felul de briose: cu nuca, cu banane, de vanilie, cu filling de zmeura, glazura de frisca sau unt, dar briosele de ciocolata cu ciocolata si glazura de ciocolata au ramas printre preferate. Noua ne plac cu bucati mari de ciocolata pentru ca daca le mananci putin caldute ciocolata e inca topita si curge; si melasa in loc de zahar, pentru ca nasul iti e inundat cu arome de zahar ars. Glazura de ciocolata am adaugat-o recent, e cremoasa si moale, gustul de ciocolata e ceva mai discret, briosa ramane o diva :)
Pana sa descopar glazura cu crema de ciocolata foloseam frisca si vanilie, asa cum vei vedea in pozele de mai jos. Ramane inca o alternativa pentru sezonul primavara-vara cand gasesc cirese sau visine proaspete pentru decor.






marți, 2 decembrie 2014

Tocanita din carne de vita cu ceapa

Tocanita de vita si turtite e cea mai ceruta si savurata mancare la noi acasa. Nu are foarte multe ingrediente, dar ceapa in cantitate foarte mare inlocuieste tot ce se poate :) Ceapa devine dulce si moale, sosul de rosu se ingroasa si se inmoaie turtitele, iar carnea se topeste in gura. 




marți, 25 noiembrie 2014

Tarta cu cocos si fulgi de migdale

Fara pretentii prea mari in ceea ce priveste gustul sau aspectul, tarta cu cocos e doar o... tarta: aluat fraged si budinca de casa cu cocos si unt. Dar, o vei iubi pentru ca vei castiga mai mult timp sa o savurezi :) Gasesti mai jos 2 variante: una rapida in care tu faci aluatul si crema  si cea ultra rapida in care folosesti niste mici artificii ;)




joi, 20 noiembrie 2014

Biscuiti cu capsuni si ganache de ciocolata

"Eat me" par sa iti spuna biscuitii acestia: roz cu caciulita de ciocolata neagra si grilaj de ciocolata cu lapte, te simti ca si Alice mai aproape de tara minunilor savurand... am vrut sa spun "unul", dar nu cred ca te poti opri doar la unul :)



duminică, 16 noiembrie 2014

Saculeti cu legume

Te rog nu folosi reteta si combinatia de legume aleasa de mine! Incearca o alta combinatie, cu legumele tale preferate, poti adauga chiar si bucatele de carne, carnati, peste, porumb, dovlecei, vinete, orez fiert sau orice iti face cu ochiul sau ai deja in frigider. Retine doar ideea, lasa-ti imaginatie si pofta sa hotarasca pentru tine :) Ai grija sa nu fie prea zemoasa compozitia ta, foile de placinta vor ramane crude.

Daca vrei sa-ti fie mai usor de asezat in saculet si in tava poti folosi tava de briose ;)




joi, 13 noiembrie 2014

Chiftelute de brocoli si branza de capra

Brocoli a intrat in meniul nostru o data cu Stefi. Ii plac si cere sa manance pomisori verzi cu iaurt. Pentru ca varianta cu brocoli fiert in steamer si putin iaurt nu se ridica intotdeauna la cerintele, nu vreau sa spun pretentiilor :P, papilelor gustative ale tuturor din casa, chiftelutele de brocoli si branza de capra au fost o schimbare apreciata :)
Le-am servit cu sos de iaurt si castraveciori murati.



miercuri, 12 noiembrie 2014

Rulada de gutuie coapta si crema de branza

Am in gradina un gutui inalt si fara prea multe crengi adiacente, dar care face gutuie multe, parfumate si imense. In anii trecuti reuseam in fiecare toamna sa fac dulceata, anul acesta in schimb, sub gutui e cusca lui Blacky. Blacky e fostul catel mic si cuminte, acum ditamai dihania a tot distrugatoare si devoratoare. Toate gutuile care au cazut au devenit gustarea lui Blacky. Am reusit sa salvez cateva direct din pom, iar doua dintre ele au intrat in compozitia unei rulade cu branza. 



E o combinatie interesanta, blatul cu gutuie coapte ramane umed si insiropat, inca se simte textura nisipoasa si parfumul gutuielor. Crema de branza simpla completeaza rulada lasand gutuia vedeta :)




marți, 11 noiembrie 2014

Istoria lui "Napoleon" scrisa pe "Mille Feuille"

De fiecare data cand aleg sa pregatesc o reteta clasica imi place sa scotocesc putin dupa istoria ei. "Napoleon" sau "Mille Feuille", pe romaneste "Cremsnit" sau mai regional asa, "Crempita", are o istorie lunga si controversata :) 
Cel mai probabil o prajitura frantuzeasca, a fost adoptata (si) de rusi si mai mult decat atat transformata in simbol al victoriei Rusiei asupra lui Napoleon. Ironic, nu? Se pare ca varianta ruseasca e cea cu foaie faramitata deasupra si presarata cu zahar pudra, simbolizand zapada Rusiei, care i-a ajutat sa il invinga pe Napoleon. 
Exista o sumedenie de retete: cu foi facute in casa, foietaj cumparat, cu budinca de vanilie sau crema cu amidon, cu glazura de ciocolata sau foaie faramitata, cu frisca sau unt. Eu iti propun o varianta mai festiva, adica un tort rotund cu foi facute in casa, russian style, adica cu putina vodka si crema de vanilie cu unt. 





duminică, 9 noiembrie 2014

Tort de banane si ciocolata

Cred ca un nume mai potrivit ar fi fost tort de... weekend. Ma simt mai putin "vinovata" pentru prajiturile cu multe calorii consumate in weekend. Tortul cu banane si ciocolata are blatul lipicios, aroma de banane subtila iar crema de unt cu ciocolata face din acest desert o placere "vinovata" ce merita fiecare minut suplimentar pe banda de alergat :)





joi, 6 noiembrie 2014

Humus si lipie

Am hotarat sa fac humus, nu inainte insa de a gasi pasta de susan (daca cautati si voi, gasiti la magazinele naturiste). Si cum un humus bun merge cu o lipie pufoasa cel mai bine, cat timp a fiert humusul am pregatit si aluatul pentru lipii. Gustul lipiilor e incomparabil mai bun decat al celor din magazin. Sunt pufoase si moi, merg de minune cu gustul usor nisipos si consistent al humusului. Ce gust are humusul, pe langa nnisipos si consistent? Hmmm, cred ca ce am mancat pana acum gata facut din magazin nu prea era humus :)

Am folosit 500g de naut pentru reteta de humus, va recomand, sa o injumatatiti. Iese destul de mult si daca nu aveti multe guri flamande in jurul vostru va va ramane destul de mult. Am ales sa fierb eu nautul, dar la fel de bine puteti folosi conserve de naut gata fiert. Altfel, nautul trebuie lasat peste noapte la muiat in apa, intocmai ca si fasolea uscata.





miercuri, 5 noiembrie 2014

Chocolate Lava Cake - Mai simplu nu se poate

O reteta simpla, care nu lasa loc de reinterpretari, perfecta, spun eu, pentru a-ti face debutul spectaculos intr-ale dulciurilor. Daca te grabesti, daca vrei sa impresionezi, daca iti place la nebunie ciocolata, daca ai descoperit reteta preferata de glazura de vanilie sau ai o inghetata preferata, Chocolate lava cake iti sta la dispozitie :) De vreo 3 ani incoace pe noi ne tot cucereste, de prieteni nu mai vorbesc.
Multumesc Chef Adi Hadean :)




Prajitura cu dovleac

Toamna cad frunzele, vin ploile, pasarile pleaca in tarile calde, se face vinul, se coc gutuile, se pun muraturile si... facem si mancam cu pofta prajitura cu dovleac :)
O reteta simpla si la indemana oricui.




Amandina de acasa

Tu ce alegi cel mai des din vitrina cofetariei si de ce? Te-ai gandit? :) E probabil prajitura pe care nu o faci acasa, care nu iti iese ca si la cofetarie, pe care o iubesti si o preferi pentru crema sau, in cazul meu. pentru glazura. Pentru mine nimic nu se compara cu o glazura "adevarata" de amandina. E acea glazura sfaramiciosa care si-a oprit curgerea peste marginile pandispanului patratos in valuri groase si dense de ciocolata. Restul prajiturii nici nu mai e atat de important.
Pentru reteta mea am incercat sa echilibrez putin lucrurile pentru ca am vrut o prajitura delicioasa si glazura pe masura. Nu vei gasi aici reteta pentru glazura de cofetarie, am vrut o glazura care sa completeze prajitura nu sa o eclipseze :)
Iti spun inca de la inceput ca e o reteta care iti va lua ceva timp.




sâmbătă, 25 octombrie 2014

Baghete din secara cu masline negre

Painea e mereu prezenta la orice masa, ca o fi bine, sanatos, ori nu e alta discutie. O gasesti in diferite forme: rotunda, ovala, bagheta, feliata, integrala, cu seminte, cu cartofi. Iti propun o varianta sanatoasa, gustoasa si care are o forma de prezentare diferita. De fapt arata atat de bine incat se poate transforma intr-o gustare sarata sau chiar un aperitiv cald. O poti modifica, adaugand si alte ingrediente, gasesti la sfarsitul retetei cateva sugestii.



vineri, 24 octombrie 2014

Nocciolata - prajitura cu crema de ciocolata si alune

Nocciolata a devenit realitate din dorinta de a impaca pe toata lumea. Am facut greseala sa intreb la inceput de weekend ce prajitura si-ar dori fiecare: negresa dar si cu ceva nuca sau alune, iar de la cel mic a venit raspunsul scurt si foarte cuprinzator, acelasi de fapt de fiecare data: cu CIOCOLATA. 
Am decis sa fac o singura prajitura pornind de la 3 retete: blat de negresa-clasic, crema de ciocolata-ganache si alune coapte-le vazusem ca decor pe un tort. A iesit delicioasa, asa ca am adaugat reteta la favorite si i-am gasit si un nume potrivit si usor de retinut - Nocciolata: nocciola e aluna de padure iar "lata", nu vine de la "o facem lata", desi nu te poti opri la doar o bucatica, ci de la ciocolata.


joi, 23 octombrie 2014

Cina rapida

Taietei cu ou si sos cu dovlecel si bulion




Ingrediente pentru taietei

2 oua medii
200g faina
1 varf de sare

Ingrediente sos

2 dovlecei de marime medie
1 ceapa alba
4-5 catei de usturoi
1 cana mare de bulion
1 1/2 cana apa
sare dupa gust
1-2 foi dafin
2 linguri ulei

miercuri, 22 octombrie 2014

La Paris la colt de strazi

La Paris, la colt de strazi,
Ciresele cresc in lazi;

Strugurii afuzalii
Cresc de-a dreptul in cutii;

Piersicile, nici n-ai crede,
Cresc ascunse in servete;

Si-ascultati-ma pe mine,
Merele cresc in vitrine.

Prunele cresc pe cantar,
Pepenii in galantar,

Fragile, in mare graba,
Cresc de-a gata din taraba,

Si alunele sadea
Cresc in bar, de sub tejghea.
(…)
Ana Blandiana – "La Paris"





… si uite asa datorita poeziei Anei Blandiana Parisul devenea un loc magic in mintea unei fetite de 5 ani inca de pe vremea cand o calatorie peste granitele tarii era parca desprinsa dintr-o poveste fantastica.



Acasa ciresele se vindeau in chitute pe strada si deveneau cercei, strugurii copti din curtea bunicilor coincideau cu inceperea scolii, capsunele cresteau in livada din gradina si trebuia sa ma grabesc sa le adun inaintea lui Dodo, catelul meu roz si pofticios, iar alunele le primeam rar un cutii metalice.



Aveam sa descopar dupa multi ani ca piata in Paris e chiar la colt de strada. Sambata si duminica stradutele cu clasica cafenea din colt se transforma in piata. Fiecare mic magazin ocupa trotuarul cu tarabe aranjate artistic si nu exagerez deloc: ciupercile “cresc” pe suporturi de tort sau in cufere de picnic, morcovii aliniati militareste “cresc” in ladite de lemn, zmeura in cupe mari de sampanie, iar hortensiile uriase in galeti de aluminiu cresc direct pe sosea. 



Piata nu a fost pe lista de “what to do in Paris”, dar ne-a iesit in cale si a fost un prilej bun de a derula retete in minte si de a saliva la ce ar putea iesi din legumele si fructele crescute pe strada la nici 400 metri de Arcul de Triumf.







duminică, 19 octombrie 2014

Salata calda de linte,ardei copt si bacon

Mazilique e cea care m-a inspirat si "comfort food" a devenit si pentru noi :)
Prepararea ei dureaza in jur de 30 minute, dar recent am descoperit un shortcut: poti folosi o cutie de linte gata fiarta si ardei copti din borcan. Baconul tot va trebui sa il prajesti.
Mai jos gasesti reteta "clasica" in care lintea se fierbe cu tije de telina si ardeiul trebuie copt.



Briosa Minunoasa - Salata calda
 de linte, ardei copt si bacon


Ingrediente

2 ardei kapia mari
150g linte verde
2 tije telina
sare
piper
ulei de masline
cateva felii de bacon


Instructiuni

Pune la fiert la foc mic lintea intr-o oala incapatoare impreuna cu tijele de telina taiate bucatele si putina sare. Ai grija ca apa sa acopere bine lintea, cam trei degete deasupra legumelor. 

Intre timp pune ardeii kapia in cuptor. Ideal ar fi sa folosesti grillul, dar daca cuptorul tau nu are aceasta functie, incalzeste cuptorul la temperatura mare si aseaza ardeii intr-o tava pe un nivel cat mai apropiat de partea superioara a cuptorului. Cel mai probabil vei avea nevoie de o temparatura mai mare de 200 grade. Eu am folosit grillul cuptorului la putere medie si penultimul nivel de inaltime.
Coace ardeii pe toate partile (cam 5-6 minute pe fiecare parte) si apoi aseaza-i intr-un bol de sticla. Presara sare, acopera-i cu un capac si lasa-i deoparte cateva minute sa se raceasca.

Cand lintea e moale strecoar-o si aseaz-o intr-un bol de salata. Decojeste ardeii copti, indeparteaza codita si semintele si taie-i fasii. Adauga ardeiul la linte si amesteca usor. Adauga putin ulei de masline, sare si piper dupa gust.

Prajeste in tigaia de grill feliutele de bacon cate 1 minute pe fiecare parte. Poti sa tai si baconul fasii sau poti sa il lasi felii si sa le asezi peste salata in farfurie.


Shortcut

Strecoara lintea din conserva si aseaz-o in bolul de salata. Strecoara si 2-3 ardei kapia, taie-i felii si amesteca cu lintea. Asezoneaza cu sare si piper, prajeste baconul si savureaza ;)

Pofta buna! :)



Prajitura cu bulion, gris si gem

Nu te lasa influentat de numele ei; bulionul e folosit aici ca si colorant natural, iar crema de gris si unt e delicioasa. Cu siguranta ai gustat-o in copilarie, eu mi-am adus aminte de ea cand am gustat-o. 


Briosa Minunoasa - Prajitura cu bulion, gris si gem



Nu e o prajitura spectaculoasa, e o prajitura simpla, pe care o poti face cu ce ti-a mai ramas prin casa. De obicei incerc sa modific retelele, sa le aduc o nota personala, dar prajitura cu bulion si gris e doar o prajitura cu bulion si gris, nimic mai mult. O recomand doar in lipsa de alte ingrediente sau daca esti nostalgic si vrei sa te simti din nou... pionier :)

Am cravata mea, sunt pionier, 
Si ma mindresc cu ea, sunt pionier! 
Flutura in vant, zalog si legamint, 
Intaiul meu cuvint de pionier... 




Ingrediente

Timp necesar

Preparare: 10 min aluatul++30 min la rece+10 min crema+28 min la cuptor
AI nevoie de 1 sau 2 tavi dreptunghiulare de aceeasi dimensiune, 20x30 sau similar

Foi

10 linguri Ulei
8 linguri Bulion
4 linguri Zahar
1 lingura Smantana
1 ou
500g Faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita sare

Umplutura

350ml Lapte
200 ml Apa
4 linguri Zahar
100g Unt
100g Gris
1 lingurita extract vanilie
1 borcan gem de Caise (in varianta ei originala si mai comunista se foloseste magiun de prune)

Optional

Zahar pudra

Instructiuni

Pentru aluat eu am folosit robotul de bucatarie: am pus toate ingredientele mai putin faina si le-am mixat. Adauga treptat faina pana obtii un aluat portocaliu si deloc lipicios. Lasa-l pentru 30 minte in frigider in folie alimentara.

Incalzeste cuptorul la 180 grade. Taie aluatul in 4 bucati egale si intinde cate o foaie cat mai subtire din fiecare bucata pe masa de lucru pe care ai imprastiat faina. Intinde aluatul pe fundul unei tavi si taie marginile care depasesc marginile tavii (am folosit o tava de 20x30). Pentru a muta aluatul de pe masa de lucru pe tava, ruleaza-l pe sucitor/facalet/chiar si o sticla merge si apoi desfasoara-l pe tava.
Lasa fiecare foaie cate 7 minute la cuptor.

Intre timp poti pregati crema: laptele, apa si zaharul se aduc la fiebere. Se adauga grisul in ploaie si cu un tel sa amesteca pana se ingroasa. Cand s-a ingrosat o iei de pe foc , adaugi untul taiat cubulete si vanilia. Amesteca pana se topeste untul. Lasa crema la racit.

Pentru a asambla prajitura, pune prima foaie intr-o tava si intinde jumatate din cantitatea de crema. Aseaza a doua foaie si acopera cu gem. Am avut un borcan mic si am folosit 3/4 din el. Aseaza peste gem a treia foaie si intinde crema care ti-a ramas. Acopera cu a patra foaie si pudreaza zahar.

Pofta (de) dulce!



Briosa Minunoasa - Prajitura cu bulion, gris si gem

Briosa Minunoasa - Prajitura cu bulion, gris si gem

Briosa Minunoasa - Prajitura cu bulion, gris si gem

Briosa Minunoasa - Prajitura cu bulion, gris si gem


sâmbătă, 11 octombrie 2014

Supa crema de dovleac

Daca credeai ca dovleacul turcesc e potrivit doar pentru placinta ar trebui sa incerci si supa crema. O supa aromata si consistenta, in care nu ezita sa adaugi putina scortisoara exact ca si la placinta. 

E prima data cand o prepar si mi-a fost frica ca Stefan nu va dori nici macar sa o guste. Surpriza! I-a placut si culoarea si mirosul :) Si a mancat-o toata :) 
O poti prepara si pentru copii mai mici de 4 ani, dar renunta la condimente. E o supa dulce si cremoasa care sigur le va placea.


Briosa Minunoasa - Supa crema de dovleac

Ingrediente

1kg dovleac turcesc/placintar taiat cubulete
1 morcov
1 ceapa mare
1 cartof mediu
1 patrunjel sau o felie groasa de telina
1 tija de telina daca nu ai folosir deja radacina
3-4 catei usturoi
sare dupa gust
1/2 linugurita chimen
1 varf cutit scortisoara
1 varf cutit nucsoara

Optional
Ulei de dovleac
seminte de dovleac
patrunjel
smantana/iaurt

Instructiuni

Taie ceapa marunt si caleste-o in 2-3 linguri de ulei. Cand se inmoaie adauga usturoiul tocat si mai lasa pe foc aproximativ 1 minut. Curata morcovul, cartoful, telina si taie-le cuburi. 
Adauga 1.5 l apa si apoi cubrile de morcov, telina, cartof si dovleac. Adauga si putina sare si acopera cu capac.
Lasa supa sa fiarba pana dovleacul si celelalte legume sunt moi. Adauga chimenul, scortisoara, nucsoara si sareaza dupa gust si lasa sa mai fiarba 5 minute.
Foloseste un blender sau un mixer vertical pentru a pasa fin legumele.

Supe e gata! Serveste-o cu putina smantana sau iaurt, ulei de dovleac si seminte de dovleac.

Pofta Buna! :)

Briosa Minunoasa - Supa crema de dovleac

Briosa Minunoasa - Supa crema de dovleac


vineri, 10 octombrie 2014

Briose cu cocos si glazura de zmeura

Textura uscata dar in acelasi timp frageda, aroma de cocos intensa si fulgii de migdale intregi crocanti toate combinate cu crema de unt cu aroma dulce-acrisoara de zmeura fac aceasta briosa intr-adevar minunoasa...



Briosa Minunoasa - Briose cu cocos si glazura de zmeura

Daca mai luam in considerare si faptul ca timpul de preparare si coacere e de 30-45 minute, briosa asta are mari sanse sa devina preferata tuturor.

Pentru reteta de briose aveti nevoie de o tava speciala, fie cu forme mari, fie mici si hartii (chese) de copt.

Pentru glazura ai nevoie de piure de zmeura. Poti folosi sirop de fructe din comert, sau daca vrei sa prepari tu sosul de zmeura foloseste 140g zmeura proaspata sau congelata si 50-75g de zahar pudra. Mixeaza bine intr-un blender si apoi da prin sita pentru a indeparta semintele. Lasa-l la temperatura camerei pana cand vei prepara glazura pentru briose.

Ingrediente

Briose

130g faina alba
100g fulgi de cocos
130g zahar
160g unt la temperatura camerei
4 linguri lapte
1/2 lingurita praf de copt
2 oua
50 g fulgi migdale - Optional

Glazura

140g unt la temperatura camerei
150g zahar pudra
3-4 linguri sirop sau piure de zmeura

Optional, pentru decor poti folosi fulgi de migdale sau cocos.

Instructiuni

Incinge cuptorul la 190 grade Celsius. Aseaza hartiutele pentru briose in tava. 

Pune intr-un bol toate ingredientele pentru briose, mai putin fulgii de migdale. Mixeaza cu mixerul pana zaharul se topeste. Adauga si fulgii de migdale si amesteca cu spatula sau lingura.
Foloseste o lingura pentru a umple hartiutele de briose pana la 1/2cm de marginea superioara. 

Introdu tava in cuptorul incins si lasa-le la copt pentru 16-18 minute sau pana se rumenesc si trec testul scobitorii. Lasa-le sa se raceasca cateva minute.

Intre timp poti pregati glazura. Amesteca intr-un bol untul cu zaaharul pudra. Apoi cu mixerul bate untul pana se topeste zaharul. Gusta, textura trebuie sa fie fina. 
Adauga treptat cate o lingura din piureul de zmeura si mixeaza la viteza mica. Pentru a nu se taia crema, piurel de zmeura trebuia sa fie la aceeasi temparatura cu untul.

Cand briosele s-au racit orneaza cu un sprit glazura pe briose.


Briosa Minunoasa - Briose cu cocos si glazura de zmeura

Briosa Minunoasa - Briose cu cocos si glazura de zmeura

Briosa Minunoasa - Briose cu cocos si glazura de zmeura

Briosa Minunoasa - Briose cu cocos si glazura de zmeura
Reteta inspirata din GoodFood


marți, 7 octombrie 2014

Tort de clatite

"Ce fericita ar fi, daca ar vedea Bubu a ta, Oana..." mi-a scris mama pe pagina Minunoasei la postul cu tortul de clatite. Bubu a fost bunica mea si de la ea am mostenit pasiunea pentru bucatarie. Prajiturile ei au fost mereu cele mai bune, mancarea cea mai gustoasa toate pa masura creativitatii si imaginatiei ei. 
Tortul de clatite face parte din topul retelor preferate mostenite de la Bubu. E tortul care miroase cel mai tare a copilarie, tortul cel mai ravnit si de obicei devorat in timp record. 


Reteta de clatite am tot schimbat-o pana am gasit-o pe cea intr-adevar perfecta. V-o recomand cu drag si o gasiti in Good Food. Am scris totusi mai jos de ce ingrediente aveti nevoie.

Mai aveti nevoie de o forma de tort cu fund detasabil de 22 cm.



Timp de preparare

10min pentru clatite + 30m de asteptare cat stau in frigider
10min pentru umplutura + 30-40m in cuptor

Ingrediente

Clatite

100g faina alba
2 oua
300ml lapte
1 lingura de ulei de floarea soarelui
Aveti nevoie de 2 portii, deci dublati cantitatile.

Umplutura

1kg de branza dulce - cea de la Lidl din galetuta e perfecta
300g de smantana grasa
100-150g zahar
2 oua
1 pastaie de vanilie sau 1 pliculet de zahar 
50g stafide aurii
1 lingura esenta de rom

Instructiuni

Asezati stafidele intr-un bol mic impreuna cu esenta de rom. Acoperiti cu apa calduta si lasati-le deoparte. 

Preagatiti clatitele fie dupa reteta recomandata din Good Food, fie dupa reteta dumneavoastra preferata. Incercati sa faceti clatitele cat mai subtiri.

Pre-incalziti cuptorul la 180 grade, foc mediu.

Intr-un bol/castron mare puneti branza, smantana, ouale, zaharul si vanilia si mixati totul pana se topeste zaharul si obtineti o crema de branza densa. Stoarceti stafidele si adaugati-le la crema de branza. Adaugati-le la crema de branza si amestecati usor cu o spatula.

Ungeti tava de tort cu putin unt si asezati prima clatita in tava. Puneti un strat de branza, eu am folosit un polonic plin ca masura si nivelati usor. Stratul de branza ar trebui sa fie cat mai uniform.

Repetati pana ajungeti aproape de marginea formei, cam 1 cm. Puneti un ultim strat de compozitie. Pentru decor puteti folosi cateva linguri de zahar brun, se va carameliza si tortul va avea o culoare frumoasa aurie.

Se da tava la cuptor pentru 30-40min. Se lasa la racit aproximativ 30 minute inainte de a desface forma.  

Se serveste caldut. E bun si a doua zi rece, daca mai rezista pana atunci ;)










joi, 2 octombrie 2014

Gute Linzer!

Biscuiti fragezi - Linzer

Gute Linzer! "Gute" pentru ca iti indulcesc o dimineata mohorata de octombrie si preluuungesc pauza de cafea.




Ingrediente

Timp de preparare: 01:30:00

200g faina
50g unt la temperatura camerei
125g zahar, de preferat pudra
2 galbenusuri
1 albus
1 plic praf de copt
2 linguri de smantana grasa
1 pliculet zahar vanilinat
1 praf de sare
Gem de caise
Zahar pudra pentru ornat

Instructiuni

Preincalzeste cuptorul la 180 grade.
Mixeaza untul cu zaharul spuma. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, te rog nu-l topi in cuptorul cu microunde :). 
Adauga pe rand galbenusurile, albusul si apoi smantana.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea si adauga-le peste amestecul de unt si oua.
Daca aluatul e prea moale mai adauga faina. Framanta aluatul putin, apoi inveleste-l in folie de plastic si lasa-l in frigider 30 minute.

Taie aluatul in 4 si presara faina pe masa de lucru. Intinde o foaie subtire si decupeaza forme,  Poti opta sa faci o mica fereastra prin care sa se vada gemul de caise. Eu am folosit forme speciale de Linzer care au fereastra deja decupata. Daca nu ai foloseste 2 pahare cu diametru diferit si asigura-te ca ai un numar egal din fiecare forma: cerc mare si cerc mare cu fereastra.
Aseaza formele in tava acoperita cu hartie de copt si da la cuptor pentru 12-14 minute sau pana se rumenesc usor.
Lasa biscuitii sa se raceasca in tava. Apoi ia un biscuite plin si unge-l cu gem pe toata suprafata. Aseaza forma cu fereastra deasupra. Mai poti adauga gem in fereastra daca iti doresti mai mult.

Optional

Pudreaza zahar pe biscuiti incercand sa eviti fereastra cu gem, e destul de dulce deja :)




Tips&Tricks

1. In loc de zaharul pudra poti folosi o glazura de ciocolata neagra. Topeste 80g de ciocolata menaj neagra la care adauga un cubulet de unt (20g). Traseaza dungi de ciocolata peste biscuiti si lasa glazura sa se intareasca.
2. Orneaza cu fulgi de migdale. Pentru ca iti ramane un albus de ou - bate-l spuma, unge cu o pensula formele cu fereastra si presara fulgi de migdale inainte sa le introduci in cuptor.