marți, 11 noiembrie 2014

Istoria lui "Napoleon" scrisa pe "Mille Feuille"

De fiecare data cand aleg sa pregatesc o reteta clasica imi place sa scotocesc putin dupa istoria ei. "Napoleon" sau "Mille Feuille", pe romaneste "Cremsnit" sau mai regional asa, "Crempita", are o istorie lunga si controversata :) 
Cel mai probabil o prajitura frantuzeasca, a fost adoptata (si) de rusi si mai mult decat atat transformata in simbol al victoriei Rusiei asupra lui Napoleon. Ironic, nu? Se pare ca varianta ruseasca e cea cu foaie faramitata deasupra si presarata cu zahar pudra, simbolizand zapada Rusiei, care i-a ajutat sa il invinga pe Napoleon. 
Exista o sumedenie de retete: cu foi facute in casa, foietaj cumparat, cu budinca de vanilie sau crema cu amidon, cu glazura de ciocolata sau foaie faramitata, cu frisca sau unt. Eu iti propun o varianta mai festiva, adica un tort rotund cu foi facute in casa, russian style, adica cu putina vodka si crema de vanilie cu unt. 







Ingrediente

Foi

400g unt rece
2 oua
150ml apa rece
650g faina cernuta
3 linguri de vodka
1 lingurita de otet
1 varf de sare

Crema

6 oua
450g zahar
250g amidon
2L lapte
2 pastai de vanilie
100g unt

Optional: zahar pudra pentru ornat

Mai ai nevoide de: Tava de copt mare (2-3 tavi te-ar ajuta mai mult), tel sau mixer si/sau robot de bucatarie, inelul de la o forma de tort de 22 cm,  o oala de 3l, un platou pentru tort
Aluatul pentru foi trebuie sa stea 1-2h la frigider.

Instructiuni

Foi

1. Intr-un bol amesteca ouale, apa rece, otetul si vodka. Adauga in vasul de la robot faina si apoi untul taiat cubulete. Mixeaza pana vei obtine mici firimituri. Adauaga mixul de oua si continua sa mixezi pana ce aluatul incepe sa se formeze. Apoi, muta aluatul pe suprafata de lucru presarata cu faina si framanta adaugand faina pane ce nu mai e lipicios. Nu-l lucra mult, untul nu trebuie sa se topeasca de la caldura mainilor tale. Inveleste aluatul in folie si lasa-l la frigider pentru 1-2h.
2. Pre-incalzeste cuptorul la 200 grade. Taie aluatul in 8 parti egale. Intinde foi rotunde din fiecare parte de alut ceva mai mari decat forma de tort, adica cam de 25 cm.
Inteapa cu furculita foile inainte de a le introduce in cuptor, se vor coace uniform fara umflaturi si vei orna tortul mai usor. Coace fiecare foaie 6-7 minute pe dosul unei tavi dreptunghiulare. 

Crema de vanilie

1. Separa galbenusurile de albusuri. Bate bine albusurile cu un varf de sare pana fac varfuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul.
2. Pune la fiert jumatate din cantitatea de lapte, iar in cealalta se adauga amidonul. Cand laptele incepe sa fiarba adauga galbenusurile frecate cu zahar, dupa care si compozitia formata din lapte si amidon. 
3. Da focul la mic si amesteca cu un tel pana se ingroasa ca o budinca. Ai grija sa nu se prinda.
4. Adauga apoi albusurile batute spuma, vanilia si untul taiat bucatele. Amesteca usor pana se incorporeaza uniform toate ingredientele.

Asamblare

Cu ajutorul inelului de la tort decupeaza fiecare foaie astfel incat sa intre in inel. Aseaza inelul desupra foii si apasa, apoi indeparteza marginile dar pastreaza-le, vei avea nevoie de ele pentru ornat.

Pe un platou aseaza inelul si prima foaie, Adauga 3-4 linguri pline de crema de vanilie si acopera cu urmatoarea foaie. Continua pana umpli inelul. Ultima foaie se faramiteza in mana si se presara. Lasa tortul la racit inainte sa indepartezi inelul. Cand indepartezi inelul foloseste marginile farmitate pentru a orna tortul si pe laterale.

E posibil sa iti ramana mai mult de o foaie nefolosita, depinde de inaltimea inelului de tort. Faramiteaza ce ti-a ramasa si decoreaza. Foile se pot chiar si pastra la loc uscat si racoros cateva zile. 

Pofta sa ai! :)









2 comentarii:

  1. Am făcut ceva similar și eu. Doar cu aluat de eclere. Arată minunat tortul ăsta al tău!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult! Suna tare bine si varianta ta :) O voi incerca cu siguranta ;)

      Ștergere