luni, 22 decembrie 2014

Bezelele perfecte se fac cu rabdare

Sa faci bezele e ca si cum ai rezolva o problema de matematica :) Daca nu iei in calcul toate datele problemei, sari peste instructiuni si iti pierzi rabdarea nu iti vor iesi. 
Elemetele cheie ale bezelei perfecte sunt: albusuri reci, zaharul se mixeaza pana se topeste, zaharul pudra se incorporeaza nu se amesteca, bezeaua se usuca la temperatura mica, nu se coace. Daca tii cont de toate astea, vei obtine bezele crocante, fara sa fie lipicioase la miloc, albe exact asa cum imi plac mie si probabil si tie :)









Ingrediente

4 albusuri reci
120g zahar alb si fin
120g zahar pudra
1 varf de sare
1 lingura zeama de lamaie sau otet
1 lingura rasa amidon alimentar

Ai nevoie de: 2-3 tavi, hartie de copt, mixer, 1 bol mare si curat, preferabil sticla, pos si dui pentru a da forma bezelelor (sau doar o punga alimentara), sita mica (cea pentru ceai)

Iti vor iesi destul de multe, depinde de cat de mari le vei face.


Instructiuni

1. Separa albusurile de galbenusuri. Albusurile trebuie sa fie reci, iar bolul pe care il folosesti sa fie curat fara urme de grasime, daca ai unul de sticla e ideal (oricat de bine ai spala un bol de plastic, raman pete de grasime care ar putea sa iti afecteze cresterea bezelei). 

2. Mixeaza albusurile si sarea cu mixerul mai intai la viteza mica, apoi creste viteza. Cand si-au dublat volumul incepe sa adaugi lingura cu lingura zaharul fin. Mixeaza bine dupa fiecare lingura, vei observa ca bezeaua se va ingrosa si se va desprinde usor de pe merginile bolului. 

3. Adauga o lingura de zeama de lamaie si mixeaza pana amestecul devine lucios si zaharul s-a topit complet.

4. Incalzeste cuptorul la 100 grade Celsius. Cerne cu o sita zaharul pudra si amidonul si adauga in bol peste bezea. Nu vei mixa cu mixerul, ci vei incorpora zaharul pudra si amidonul prin miscari circulare de jos in sus, exact ca si la pandispan. Aerul trebuie sa ramana in compozitie. Compozitia ar trebui sa fie densa, usor lipicioasa si foarte lucioasa.

5. Tapeteaza cu hartie de copt tavile, ar fi bine sa fixezi hartia ungand cu putin ulei tava inainte, iti va fi mai usor sa realizezi cu precizie bezelele. Nu vei coace bezelele in cuptor, ci lei vei usca. De aceea poti introduce in cuptor, chiar si mai multe tavi deodata. Cu un pos si dui pentru rozeta fa mici stelute sau flori sau orice forma iti doresti. Lasa putin spatiu intre ele, asa vor avea loc sa creasca. Moturile nu trebuie sa fie prea lungi, se vor arde. 

6. Daca nu ai pos si dui, poti folosi o punga alimentara. Taie-i cu o foarfeca putin dintr-un colt, aproximativ 1 cm. Umple punguta cu bezea si formeaza mici moturi pe hartia de copt. Moturile nu trebuie sa fie prea lungi, se vor arde. Poti face chiar si spirale, coronite sau liniute.

7. Aseaza tavile in cuptor si lasa bezelele la copt pentru 1:40 - 2h, cuptorul aprins. Dupa ce s-a scurs timpul, apreste cuptorul. Eu le-am lasat peste noapte in cuptor cu usa inchisa.

Le poti savura in ciocolata calda, ca si ornament pe torturi sau asa simple cum sunt.

Pofta sa ai :)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu