vineri, 24 octombrie 2014

Nocciolata - prajitura cu crema de ciocolata si alune

Nocciolata a devenit realitate din dorinta de a impaca pe toata lumea. Am facut greseala sa intreb la inceput de weekend ce prajitura si-ar dori fiecare: negresa dar si cu ceva nuca sau alune, iar de la cel mic a venit raspunsul scurt si foarte cuprinzator, acelasi de fapt de fiecare data: cu CIOCOLATA. 
Am decis sa fac o singura prajitura pornind de la 3 retete: blat de negresa-clasic, crema de ciocolata-ganache si alune coapte-le vazusem ca decor pe un tort. A iesit delicioasa, asa ca am adaugat reteta la favorite si i-am gasit si un nume potrivit si usor de retinut - Nocciolata: nocciola e aluna de padure iar "lata", nu vine de la "o facem lata", desi nu te poti opri la doar o bucatica, ci de la ciocolata.




Ingrediente

Blat de Brownies

125g Unt
340g Ciocolata
100g Zahar brun
1/2 lingurita Sare
2 Oua mari
80g Faina


Ganache

200g Frisca lichida
200g Ciocolata neagra
25g Unt
Optional: 2 linguri Rom alb


Alune

50g Alune padure
50g Arahide
50g Fulgi de migdale

Tava: 20x20cm
Timp de preparare: 1 1/2 h


Instructiuni

1. Incalzeste cuptorul la 180 grade. Tapeteaza tava cu hartie de copt.

2. Topeste untul intr-o craticioara. Ia de pe foc si adauga ciocolata maruntita amestecand timp de 3-5 minute pana s-a topit. Adauga zaharul si sarea si amesteca bine. Apoi ouale si la sfarsit faina. Amesteca de jos in sus pana ai incorporat toata faina. Toarna compozitia in tava si Introdu blatul in cuptorul incins. Timpul de coacere e de 25-30 minute sau pana trece testul scobitorii. Poti pregati crema in timpul acesta: pasul 4. 

3. Dupa ce blatul s-a copt poti pune la copt si alunele: aseaza mixul de alune intr-o tava si da-le la cuptor pentru 5-7 minute. Ai grija sa nu le arzi, iti recomand sa stai pe langa cuptor si de cum simti mirosul de alune coapte sa scoti tava si sa le lasi la racit.

4. Pentru crema ganache pune untul si frisca lichida la foc mic intr-un ibric sau o craticioara. Trebuie sa fie fierbinte, dar ai grija sa nu fiarba. Iei ibricul de pe foc si adaugi ciocolata maruntita, cat mai maruntita. Lasa crema la racit 10-15 minute. Apoi o pui intr-un bol mare si folosind mixerul bati amestecul pana crema sa intareste, 10-15 minute. Daca vezi ca nu se intareste las-o in frigider cateva minute si cu rabdare incearca din nou.

5. Pentru a asambla prajitura intinde cu o spatula crema de ciocolata peste blatul rece. Presara alunele coapte apasandu-le usor cu mana pentru a intra in crema.

6. Pastreaza prajitura la frigider, dar las-o la temperartura camerei cateva minute inainte de a o savura.

Sa ai pofta! :)










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu