miercuri, 22 octombrie 2014

La Paris la colt de strazi

La Paris, la colt de strazi,
Ciresele cresc in lazi;

Strugurii afuzalii
Cresc de-a dreptul in cutii;

Piersicile, nici n-ai crede,
Cresc ascunse in servete;

Si-ascultati-ma pe mine,
Merele cresc in vitrine.

Prunele cresc pe cantar,
Pepenii in galantar,

Fragile, in mare graba,
Cresc de-a gata din taraba,

Si alunele sadea
Cresc in bar, de sub tejghea.
(…)
Ana Blandiana – "La Paris"





… si uite asa datorita poeziei Anei Blandiana Parisul devenea un loc magic in mintea unei fetite de 5 ani inca de pe vremea cand o calatorie peste granitele tarii era parca desprinsa dintr-o poveste fantastica.



Acasa ciresele se vindeau in chitute pe strada si deveneau cercei, strugurii copti din curtea bunicilor coincideau cu inceperea scolii, capsunele cresteau in livada din gradina si trebuia sa ma grabesc sa le adun inaintea lui Dodo, catelul meu roz si pofticios, iar alunele le primeam rar un cutii metalice.



Aveam sa descopar dupa multi ani ca piata in Paris e chiar la colt de strada. Sambata si duminica stradutele cu clasica cafenea din colt se transforma in piata. Fiecare mic magazin ocupa trotuarul cu tarabe aranjate artistic si nu exagerez deloc: ciupercile “cresc” pe suporturi de tort sau in cufere de picnic, morcovii aliniati militareste “cresc” in ladite de lemn, zmeura in cupe mari de sampanie, iar hortensiile uriase in galeti de aluminiu cresc direct pe sosea. 



Piata nu a fost pe lista de “what to do in Paris”, dar ne-a iesit in cale si a fost un prilej bun de a derula retete in minte si de a saliva la ce ar putea iesi din legumele si fructele crescute pe strada la nici 400 metri de Arcul de Triumf.







Un comentariu:

  1. Am fost si eu la Paris cu tine datorita articolului plin de culoare... Un unghi neasteptat al Parisului!

    RăspundețiȘtergere