duminică, 22 martie 2015

Negresa cu mascarpone si capsune

Chiar si prajiturile pot imbraca haine de primavara, nu-i asa? Ei bine, da! si cand vorbim de desuuri de capsune sub o crema usoara de mascarpone simturile incep sa o ia razna :D
Negresa cu mascarpone am gasit-o pe site-ul lui Teo si a fost dragoste la prima vedere si apoi la primul gust si nu doar pentru mine.
I-am dat haine de primavara nu doar pentru ca am intrat in primavara si gradina mi-e plina de flori, dar si pentru faptul ca faceam prajitura asta doar iarna. Sunt sigura ca si tu, ca si mine, asociezi anumite gusturi, mancaruri cu anotimpul prin care treci. Deci... am "pimpuit" reteta de negresa de iarna cu capsune de primavara. A iesit o prajitura racoroasa: blat dens de ciocolata, crema fina dar ferma de mascarpone si bucati aromate de capsune. 




Ai nevoie de o tava de 20x30, sau chiar si mai mare, dar daca folosesti una mai mare cel mai probabil vei avea nevoie si de mai multe capsune

Ingrediente


Blat
250g unt
100g ciocolata neagra
200g zahar brun sau melasa
50g cacao
150g mascarpone
3 oua mari
2 plic extract de vanilie
150g grame faina
1 praf de sare

Crema
350g mascarpone
100ml de frisca lichida
1 plic extract de vanilie
100g zahar pudra
1 pliculet gelatina inmuiata in 50ml apa sau 4 foi gelatina
300g capsune proaspete taiate felii subtiri

Glazura
50g unt
100 ml de frisca 
200g ciocolata neagra faramitata

Instructiuni

1. Preincalzeste cuptorul la 160 grade si pune gelatina la inmuiat in 50ml de apa. Topeste untul si ciocolata la bain marie. Am folosit un bol mai mare de sticla in care am preparat mai apoi tot blatul. Adauga zaharul si cacao si mixeaza la viteza mica, apoi adauga mascarpone si pe rand ouale, vanilia si la sfarsit faina si sarea. Intinde si uniformizeaza cu o spatula aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si da la cuptor pentru 45-50 minute. Daca trece testul scobitorii, opreste cuptorul si lasa blatul la racit.

2. Topeste intr-un ibric la foc mic gelatina, dar nu lasa sa fiarba. Intr-un bol bate frisca si apoi adauga mascarpone (lingura cu lingura amestecand dupa fiecare, daca ti se taie vezi PS-ul de la sfarsitul retetei), vanilia si zaharul pudra, amestecand usor cu un tel. Adauga putin cate putin gelatina si amesteca avand grija sa nu se taie compozitia.

3. Cand blatul s-a racit, indeparteaza hartia de copt si muta-l inapoi in tava. Pune 3-4 linguri din crema de mascarpone peste blat si uniformizeaza. Aseaza feliile de capsune una langa alta cat mai apropiate si intinde deasupra restul de crema. Da tava la frigider pana prepari glazura.

4. Pentru glazura topeste untul in frisca lichida fie la microunde, fie la bain marie. Asa cald toarna-l intr-un bol peste ciocolata faramitata si asteapta 30 de secunde. Apoi, amesteca cu o lingura pana s-a topit toata ciocolata si ai obtinut o crema lichida si lucioasa. Toarna glazura peste crema de mascarpone si da la frigider intreaga prajitura pentru cateva ore.

Pofta sa ai!




P.S. 
1. Mie mi s-a taiat crema de mascarpone, dar am dres-o cu 2 linguri de smantana grasa pe care o aveam in frigider. Poti folosi si mascarpone daca ti-a mai ramas.
2. Poti folosi si alte fructe, de exemplu: cirese sau visine, dar strecoare-le inainte.
3. Iti recomand sa o portionezi cu un cutit zimtat (cel de paine face treaba buna) imediat cum o scoti din frigider, se taie mai usor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu