vineri, 10 aprilie 2015

Tort cu ganache de ciocolata alba

... sau tort nocturn :) L-am facut azi noapte, cred ca in jur de ora 2 era gata decorat si in sfarsit in frigider. Azi e ziua lui Stefan, implineste 5 ani si am vrut sa-l trezim cu voci afoane de "La multi ani" si lumanari cu minioni. Minionii au fost draguti, ritmurile si afoane si adormite :D
La multi ani Stefan, minion drag si nazdravan :)




Ingrediente


170g unt la temperatura camerei
180g zahar pudra
4 oua
200g ciocolata amaruie/menaj
1 plic zahar vanilinat
250g faina
1lng bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
250ml lapte
1 borcan gem de caise
200g ciocolata alba
250ml frisca lichida neindulcita
70-90g unt la temperatura camerei

Ai nevoie de: 2 tavi de aceeasi dimensiune, fie rotunde de 22cm fie patrate 22x22 am folosit eu, mixer, cateva boluri, hartie de copt si timp putin (merge destul de rapid)
Timp aproximativ de preparare: 35-40 minute (fara timpul in care trebuie lasat la frigider)

Instructiuni

1. Topeste ciocolata amaruie intr-un ibric sau pe abur si las-o deoparte la racit. Daca ai topit-o pe aburi indeparteaza oala cu apa fierbinte.

2. Incalzeste cuptorul la 180 grade si taèeteaza cu hartie de copt cele 2 forme. Bate untul cu zaharul pudra pana obtii o crema pufoasa. Adauga ouale unul cate unul, incorporandu-le la viteza mica. E posibil sa observi cum se taie crema de unt, dar mixand usor la viteza mica, crema se va repara. Adauga apoi ciocolata topita si racita si amesteca din nou. Adauga si zaharul vanilinat mixand pana se topeste.

3. Separat, intr-un vas adauga faina, bicarbonatul si praful de sare. Masoara laptele si pastreaza-l lanaga tine. Adauga o parte (cam o treime) din amestecul de faina, incorporeaza si apoi adauga si o parte din lapte. Alterneaza si amesteca pana obtii un aluat dens. Imparte aluatul in cele 2 tavi. Pentr a obtine blaturi aproximativ de aceeasi grosime iti recomand sa pui cate o lingura in fiecare tava pana epuizezi aluatul.

4. Se lasa la cuptor 20-25 minute sau pana trec testul scobitorii. Cand sunt gata scoate-le din cuptor si lasa-le la racit in tava pentru 10 minute. Apoi scoate-le pe un gratar, indepartand hartia de copt.

5. Intre timp poti pregati ganache-ul de ciocolata. Pune frisca la fiert, dar ai grija sa nu fiarba. Marunteste ciocolata alba. Cand frisca e fierbinte adauga ciocolata si amesteca bine pana se topeste si obtii o crema vascoasa si lucioasa. Adauga untul si amesteca din nou pana se topeste. Daca cumva e prea moale, asa cum mi s-a intamplat mie azi-noapte, o poti lasa la racit in frigider. 

6. Pentru asamblare egalizeaza cele 2 blaturi. Adica taie cu un cutit lung si cu zimti partea crescuta a blatului. Burtica mai precis ;) Pune pe un platou/tava/farfurie primul blat, adauga cateva linguri bune de gem de caise, uniformizeaza cu o spatul si apoi adauga 1 treime din crema ganache si intinde-o frumos pe toata suprafata. Pune cel de-al doilea blat, gemul si cema ganache dar de data aceasta imbracand tot tortul.

7. Decoreaza dupa plac cu fulgi de ciocolata, bilute, ce ai prin casa :)

Lasa-l cateva ore la frigider inainte de a-l servi.


Un comentariu:

  1. La multi minionului scump! Multe zile de nastere cu torturi sofisticate si delicioase si parinti afoni :)

    RăspundețiȘtergere