Daca aluatul pentru briose e simplu de facut, glazura necesita putina rabdare si atentie. Atentie pentru ca glazura isi schimba consistenta, de la bezea, la maioneza taiata si apoi la crema de unt. Si nu e doar fooaarte buna, arata si bine.
Ingrediente
Aluat
3 cani de faina (1 cana are aproximativ 210g)
2 lingurite praf de copt
200g unt la temperatura camerei
1 si 1/4 cani de zahar
1 si 1/4 cani de zahar
4 oua mari
1 cana de lapte
200g piure de banane (3 banane mijlocii)
1 lingurita extract de vanilie
Glazura elvetiana
5 albusuri mari
280g zahar
2 pachete unt moale
1 vf cutit de sare
1 linurita extract vanilie
Instructiuni
Aluat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade. Pregateste tava de briose si aseaza in tava hartiutele pentru briose.
2. Amesteca intr-un bol ingredientele uscate: faina si praful de copt si pune-l deoparte. Mixeaza bananele, adauga laptele si vanilia.
3. Intr-un bol mixeaza untul spuma, apoi adauga zaharul cate putin incorporand foarte bine. Nu-ti fa griji daca zaharul nu se topeste inca. Adauga ouale rand pe rand, amestecand foarte bine dupa fiecare.
4. Adauga o treime din faina si amesteca din nou. Adauga o treime si din piureul de banane si amesteca din nou. Repeta pana ai incorporat toata faina si bananele. Nu exagera cu cu mixerul. Poti folosi o spatula in loc de mixer.
5. Umple formele de briose si da la cuptor pentru 20-25 minute.
6. Lasa-le la racit pe un gratar. Apoi indeparteaza hartiutele si taie varful/motul sau cum vrei sa-i spui. Asa pregatesti briosele pentru glazura.
Glazura
1. Pune intr-o oala de 2-3l o cana de apa si pune apa la fiert. Aseaza un bol de sticla sau o oala deasupra, dar fii atenta sa nu atinga apa, nu vrei sa faci o omleta fitoasa, vrei o glazura delicioasa. Pune in bol albusurile si zaharul si amesteca usor cu un tel pana obtii o compozitie foarte lipicioasa si zaharul s-a topit.
2. Ia apoi bolul cu albusuri de pe oala cu apa si mixeaza la inceput la viteza mica, apoi la viteza mare pana albusurile isi dubleaza volumul si incep sa faca varfuri.
3. Taie untul in bucatele si adauga-le pe rand, mixand foarte bine dupa fiecare bucata. Cel mai probabil la un moment dat compozitia se va taia si va arata ca o maioneza...ratata. Nu te descuraja, continua sa mixezi. Vei observa cum la un moment dat se va strange (la mine s-a intamplat la penultima bucatica de unt). Redu viteza de mixare dupa ce s-a format crema si adauga untul ramas si vanilia.
4. Foloseste un pos si forma preferata de dui si orneaza briosele. Daca un hot mic nu ar fi furat din briosele calde inca, glazura mi-ar fi ajuns la fix. Asa a mai ramas in bol, dar am "rezolvat problema" cu o lingura :D
Mie mi-au iesit 18 briose mari si 9 mici. Daca faci doar mari ar trebui sa iti iasa cam 20-24 bucati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu