miercuri, 27 mai 2015

Un meniu de duminica cu bune si rele

Meniul de duminica trecuta a fost foarte variat datorita surselor de inspiratie :)
Retetele care imi plac vin fie din copilarie, adica din familie, din carti si reviste, poze, bloguri si pinterest, altele le "fur" mancand prin restaurante, iar altele le impart cu mine prieteni dragi. Unele ies bine, altele nu prea.










Meniul nostru de duminica a fost un amestec de surse de inspiratie: 
- Cartofii noi la cuptor lasati intregi - idee mostenita de la mama. Mama ii alegea pe cei mai mici din piata si ii frigea intregi pentru ca asa imi plac mie. Noua ni s-au parut deliciosi, piticului nu, are o problema cu cartofii noi, nu-i plac si gata. Scor 1:1:0
- Sos de marar - e din categoria "oldies but goldies". Mie mi-a placut la fel de mult ca in fiecare primavara, baietii nu mananca deloc (stiam ca il fac doar pentru mine), deci 2:1:0
- Ciuperci inabusite cu unt si usturoi crocant - reteta e de la Cristina, prietena draga, colega de cub, ne consiliem reciproc pe diferite teme :) A fost aproape un succes, adica noi am infulecat, Stefi a mancat vreo trei. 3:2:0.5
- Snitel in fulgi de porumb la cuptor - reteta inspirata de pe pinterest. Fiasco!!! aproape total, dar Stefi l-a mancat fara crusta si cel mare l-a mancat de foame 3:3:1
- Marquise au chocolat - ce as putea sa spun despre desertul acesta? in primul rand am mancat si eu, cei care ma cunosc stiu ca e o mare realizare, in general fac prajituri, le gust dar nu mananc decat rar sau daca le face altcineva :D e incredibila crema asta de ciocolata semirece cu mijloc de fructe de padure. E a Olgutei de la Pastry Workshop, nu voi rescrie reteta aici, gasesti reteta pe Adi Hadean si probabil curand pe blogul Olgutei. 
Stefi a egalat la 4 asa de mult i-a placut, asa ca scor final 4:4:4.

Nu voi scrie aici decat retele care ne-au placut (snitelul il voi omite intentionat), iar pentru cea excelenta fa-i o vizita Olgutei, nu vei regreta :)


Ingrediente "Cartofi noi la cuptor"

1kg cartofi noi din cei mai mici 
cateva linguri de ulei de masline
sare mare


Instructiuni

1. Incinge cuptorul la 220 grade. Spala cartofii, nu e nevoie sa ii cureti de coaja. Sterge-i cu un prosop si aseaza-i intr-o tava tapetata cu hartie de copt. 

2. Adauga vreo 4 linguri de ulei si sare dupa gust. Amesteca foarte bine, toti cartofii trebuie sa treaca prin ulei. Da la cuptor pentru 25-30 minute sau pana cand sunt moi si crocanti.


Ingrediente Sos marar

2 linguri ulei
1 lingura faina alba
300ml lapte
zeama de la 1/2 lamaie
o legatura zdravana de marar
sare dupa gust


Instructiuni

1. Incinge uleiul intr-o craticioara. Ia de pe foc si adauga faina. Amesteca rapid sa nu se faca cocoloase. Adauga trepat laptele, amestecand mereu si pune din noupe foc. 

2. Taie marunt mararul si nu uita sa amesteci din cand in cand laptele. Adauga mararul si adu la fierbere. Va incepe sa se ingroase. Potriveste gustul adaugand sare. Opreste focul si adauga lamaia. 


Ingrediente Ciuperci inabusite cu unt si usturoi caramelizat

350g ciuperci champignon cat mai mici 
30g unt
1 lingura de ulei
sare
3-4 catei usturoi
3 fire de patrunjel


Instructiuni


1. Spala bine ciupercile si sterge-le intr-un servet. Incinge intr-o oala uleiul si adauga si untul. Cand s-a topit adauga ciupercile, tavaleste-le pe toate partile prin unt, da focul mic si pune capac. Nu e nevoie sa adaugi apa.
2. Cand ciupercile sunt moi si apa lasata a scazut, ia capacul, da focul mai tare si adauga usturoiul taiat felii. Prajeste putin ciupercile si usturoiul. Opreste focul si adauga patrunjelul tocat grosier. 

Daca vrei sa combini cu snitel, iti recomand reteta... ta, cea pe care o folosesti deja :) Sincer, mai bine le faceam asa cum stiu eu. Macar arata interesant in poza.

Pofta sa ai!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu