sâmbătă, 23 mai 2015

Supa de mazare cu galuste

E una din retetele bunicii, e la noi in familie cu siguranta cu mult timp inainte de a aparea eu. Are o singura regula: foloseste toate legumele de primavara ce le ai in casa :) 
Nu stiu daca tu mergeai la piata cu mama, eu mergem in fiecare saptamana de cand incepea primavara si pana toamna tarziu. Stiam cand urma sa faca mama supa bunicii: cumpara mazare la borcan marunta si dulce, o legatura zdravana de marar din cel mai verde, morcovi noi si ceapa verde. Supa asta e musai sa fie dulceaga, de la morcovi si mai ales de la mazarea noua.






Ingrediente

3l apa
300-350g mazare proaspata sau congelata
3 morcovi
2 cepe medii
1/4 telina radacina
2 tije de telina
2 patrunjel radacina
1 legatura marar
1 legatura ceapa verde
1/2 ardei kapia rosu
1 ou si faina la ochi (iti explic mai jos de ce)
smantana sau iaurt - 200ml
sare dupa gust


Instructiuni

1. Spala, curata si taie cubulete: morcovii, ceapa, telina radacina, tijele si patrunjelul.  Pune-le la fiert cu un praf de sare intr-o oala incapatoare in cei 3l de apa. Cand incepe sa fiarba adauga ardeiul si mazarea. Lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie mazarea.

2. Prepara galustele cand mazarea e aproape fiarta. Bate bine oul intr-o farfurie adanca. Adauga faina cate o lingura o data, amestecand dupa fiecare foarte bine pentru a nu avea cocoloase. Nu stiu sa iti spun exact de cata faina ai nevoie. Ouale au marimi diferite, in plus galustele le poti face mai tari sau mai moi dupa cum iti plac. Eu incerc sa otin un aluat gros, lipicios care aluneca greu cand inclin farfuria. Ies potrivit de tari.

3. Cand mazarea a fiert, cu o lingurita cu coada lunga poti forma galustele. Dar ma intai potriveste-o de gust. Adauga sare, piper dupa gust si apoi formeza galustele. Inainte de prima galusca tine cupa linguritei cateva secunde in supa fierbinte.  Se vor desprinde mai usor daca lungurita e fierbinte. Eu incerc sa le realizez cat mai mici. Modeleaza galuste din toata compozitia de ou si faina si lasa-le sa fiarba 7-10 minte. Pentru a fi sigura ca s-au fiert, scoate o galusca si gust-o. E gata cand aluatul nu se mai lipeste de dinti. 

4. Taie pe un tocator ceapa verde si mararul si lasa-le deoparte. Intr-un bol mic sau o cana pune iaurtul si adauga 2 polonice de zeama fierbinte. Amesteca usor. Toarna amestecul de supa si iaurt inapoi in oala si amesteca sa se incorporeze. Adauga si ceapa verde si mararul. Stinge focul si acopera cu un capac.

Daca o preferi acrisoara, in farfurie poti adauga lamaie sau putin otet.

Pofta sa ai!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu