sâmbătă, 19 septembrie 2015

Ciocolata de casa si nuci coapte

Iti spun sincer ca aceasta reteta de ciocolata de casa a fost un succes total. Mi-a placut sa o fac, sa o mananc, sa o daruiesc si sa o impart cu cei dragi. A intrat in topul preferintelor familiei si foarte curand va fi urmata de varianta cu stafide ametite de rom :)
Nu e tare, nu e prea moale, e suficient de sfarimicioasa, nu foarte dulce dar destul cat sa se topeasca in gura si sa mai vrei. 





Ingrediente

500g lapte praf
250g unt gras
200ml apa 
80g cacao
260g zahar alb
4 plicuri zahar vanilat
2 linguri extract de vanilie
1 varf de cutit de sare
optional 150g alune/nuci coapte in cuptor si sfaramate grosier

Ai nevoie de o tava mare dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt (38x25 am folosit eu pentru batoane destul de subtiri, foloseste o tava mai mica daca vrei sa fie mai groase).


Instructiuni

1. Scoate untul din frigider si lasa-l pe masa de lucru sa se topeasca usor

2. Cerne laptele praf si cacao si pune-le deoparte intr-un bol

3. Pune apa, sarea si zaharul (inclusiv cel vanilat) intr-o craticioara la foc mic amestecand din cand in cand. Cand incepe sa fiarba si toata suprafata e acoperita de bule poti verifica foarte usor daca siropul e gata: umple un pahar cu apa rece si ia cu ajutorul unei lingurite putin sirop. Lasa sa cada o picatura in pahar, daca vezi ca picatura nu se raspandeste in pahar imediat si ramane intrega pana atinge fundul paharului, siropul e gata. Altfel, va trebuie sa mai lasi siropul sa fiarba cateva minute, dar verifica des cu testul cu paharul. Ia de pe foc siropul cand e gata.

4. Adauga peste sirop untul semi topit si extractul de vanilie. Icorporeaza bine

5. Adauga laptele si cacao si amesteca repede si energic cu o lingura de lemn.

6. Adauga si alunele/nucile

7. Intinde cu ajutorul unei spatule sau cu mana compozitia in tava si las-o la racit cateva ore la temperatura camerei.





Reteta inspirata de Laura Adamache

Un comentariu:

  1. Da, de acord, e cea mai buna ciocolata de casa care am mincat-o. Am facut greseala sa iau numai o bucatica si sa nu mai gasesc mai tirziu :(. Danke Oana!

    RăspundețiȘtergere