duminică, 1 februarie 2015

Choux cu vanilie, frisca si ciocolata

Choux, adica varza e denumirea acestor prajiturele delicioase. Sau poate preferati denumirea ceva mai veche a aluatului "pate a popelin", adica prajiturele mici sub forma unui san :) Sub orice nume vei alege sa le savurezi, reteta pe care ti-o propun nu e tocmai clasica: are budinca de vanilie si glazura de ciocolata. Daca iti doresti ceva mai clasic renunta la budinca si in loc de glazura de ciocolata presara zahar pudra. 






Ingrediente

Choux
150g faina alba cernuta
250ml lapte
1 praf de sare
65g unt 
4-5 oua

Budinca
1 plic budinca
500ml lapte
3-4 linguri de zahar
30g unt

Frisca
400ml de frisca neindulcita
3 linguri de zahar pudra, dupa gust
1 plic intaritor de frisca (optional)

Glazura de ciocolata
50ml frisca neindulcita
100g ciocolata neagra
3 lingurri zahar brun

Instructiuni

1. Cerne faina si pune la fiert laptele cu untul si sarea. Cand da in clocot, ia oala de pe foc si pune toata faina deodata. Amesteca cu puture pana obtii o pasta groasa. Pune din nou pe foc si mai lasa 1 minut, amestecand mereu. Pune aluatul intr-un castron la racit.

2. Preincalzeste cuptorul la 220 grade. Tapeteaza cu hartie de copt o tava mare. In aluatul putin caldut adauga pe rand cate un ou intreg si mixeaza cu ajutorul mixerului folosind paletele pentru aluat. Adauga pe rand inca 3 oua. Daca aluatul pe care l-ai obtinut e foarte lucios si se desprinde in bucati de pe paletele mixerului nu mai e nevoie sa adaugi si al cincilea ou.

3. Modeleaza cu ajutorul a 2 lingurite movilite cat mai rotunde de aluat. Nu le fa foarte mari. Da la cuptor pentru 15 minute sau pana cand sunt usor rumenite. Opreste cuptorul  si lasa tava in cuptor dupa terminarea timpului cu usa intredeschisa pentru 15 minute. In acest fel nu se vor lasa.

4. Daca te grabesti, asa ca mine, prepara budinca folosind un plic de budinca de vanilie. Urmeaza instructiunile de pe plic, dar la sfarsit mai adauga o lingura de extract de vanilie si 30g unt. Lasa la racit.

5. Intr-un ibric vom prepara glazura: pune frisca, zaharul si ciocolata maruntita. Incalzeste fara sa fierbi pana se topeste toata ciocolata si lasa deoparte la racit.

6. Pentru umplutura de frisca bate bine frisca si la sfarsit adauga 3 linguri de zahar pudra.

7. Taie fiecare choux cu un cutit zimtat. Pune cate o lingura de budinca pe fiecare. Adauga cu ajutorul unui pos sau direct cu o lingura frisca. Pune capacul peste frisca si cate o lingura din glazura de ciocolata. 

Ar fi bine sa stea putin la rece inainte sa le mananci :)

Pofta sa ai! :)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu