O prajitura racoroasa de vara, dar potrivita si pentru un septembrie cald: gasesti zmeura din noi in piete, chiar si mure. Iar daca vrei sa intri in atmosfera de toamna poti incerca cu mere si un strop de scortisoara.
Ingrediente
Blat:
150g Unt la temperatura camerei50g Zahar
50g Faina alba
50g Fulgi de ovaz
1 lingurita extract de vanilie
Un varf de sare
Blat zmeura
750g Zmeura proaspata sau congelata150g Zahar
1 Lamaie
3 Albuse de ou
1 Ou intreg
60g Faina
Un varf de sare
Optional
Zmeura pentru decorZahar pudra pentru decor
Instructiuni
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade. Se tapeteaza o tava de ceramica dreptungiulara medie, (sau sticla rezistenta la caldura) cu hartie de copt. Eu am folosit una de ceramica de 20x15cm.Blat
Se bate cu mixerul spuma untul si zaharul si se adauga extractul de vanilie (e ok si esenta). Se adauga faina si fulgii de ovaz si se amesteca in continuare cu mixerul la viteza mica pana se incorporeaza. Daca nu ai fulgi de ovaz, ii poti inlocui cu orice alt fel de fulgi sau cu faina alba. Se pune aluatul in tava si se intinde cu o spatula sau chiar si cu mana. Se da la cuptor 20-25m pana ce blatul devine auriu.Blatul de zmeura
Daca nu te deranjeaza semintele poti folosi zmeura doar pasata, eu am preferat sa folosesc robotul de bucatarie (functia de suc) si am obtinut 400ml de suc/piure de zmeura, adica fara smaburi. Am adaugat zeama de la lamaie (puteti pune chiar si mai multa zeama de lamaie, dar atunci scadeti din sucul de zmeura), cele 3 albuse, oul intreg zaharul, faina si sarea. Am mixat totul la viteza mica. Nu te speria ca aluatul e prea subtire! Cand primul blat e copt se toarna cu grija cel de zmeura si se da totul la cuptor pentru inca 25-30m la cuptor.Se lasa sa se raceasca aproximativ o ora la temperatura camerei. Apoi, eu am mutat prajitura intr-o tava de plastic si am lasat-o in frigider peste noapte. Dar daca nu rezisti, in 4-5h ar trebui sa fie gata
Se serveste rece taiata patratele si ornata cu zmeura si/sau zahar pudra.
Pofta buna!
Poti inlocui sucul de zmeura cu orice alt suc sau piure de fructe: capsuni si lime, cirese, visine, piersici, sau orice alta combinatie.
Super arata! Felicitari pentru blog, la multe succese. Nu e prima oara cind it folosesc retetele, deci am sa incerc si prajitura asta :)
RăspundețiȘtergereGabi.
Multumesc Gabi :) Sunt sigura ca o sa va placa :) Va pup!!!!
RăspundețiȘtergere