joi, 21 mai 2015

Lazy Sunday Lunch

Meniu pentru o duminica lenesa:
Pui la cuptor cu unt si mirodenii
Varza rosie inabusita cu sos de mustar
Piure de cartofi

A fost meniul de duminica, un meniu lenes cu doar putin timp de preparare. Reteta de pui e adaptata dupe reteta de curcan a lui Gordon Ramsey si imi place pentru ca puiul ramane suculent, se desprinde usor de pe os iar condimentele le poti schimba dupa bunul plac.








Ingrediente

1 pui intreg de buna calitate - aproximativ 1.5kg
100g unt
condimente: sare, piper, boia dulce, praf usturoi, 2 bete scortisoara, 3-4 cuisoare, piper boabe
cateva felii de lamaie
1 cana de vin
2 cani de apa
4-5 rosii uscate la soare
1 catel usturoi curatat
2 frunze dafin

1 varza mica rosie - aprox. 800g
sare dupa gust
2 linguri de ulei de floarea soarelui
zeama de la o portocala
2 lunguri de mustar frantuzesc
1 lingura ulei de masline

7-8 cartofi medii pentru fiert
100ml lapte
50g unt


Instructiuni


1. Desprinde cu mana pielea de pe pui, fara sa o indpartezi. Practic trebuie sa realizezi saculeti pe spatele puiului. Fa la fel pe pulpe si piept.

2. Amesteca untul moale cu sarea, piperul praf si boiaua. Poti adauga si alte condimente versi: frunze de patrunjel, marar, cimbru dar toaca-le marunt.

3. Revin-o la pui si in buzunarele pa care le-ai facut indeasa untul aromatizat cam 3/4 din toata cantiatea. Apasa pielea pentru a imprastia uniform untul pe toata suprafata puiului. Daca ti-a ramas unt unge bine puiul si pe deasupra pielii. In interiorul puiului pune rosiile uscate, usturoiul taiat felii groase, 1 frunza de dafin, 1 bat de scortisoara si 2 cuisoare. Pregateste si cuptorul: preincalzeste la 180 grade.

4. Amesteca vinul cu apa si pune tot lichidul intr-o tava incapatoare. Aseaza si puiul in tava. In tava mai pune si al doilea bat de scortisoara, cele 2 felii de lamaie, cateva boabe de piper si daca ti-au ramas cateva felii de usturoi.

5. Lasa-l in cuptor pentru 1-1.5h sau pana cand s-a rumenit frumos. Iti recomand sa il stropesti cu lichidul din tava de 2-3 ori.

6. La sfarsit, cand puiul s-a copt, scote-l pe un platou si acopera-l pentru 30 minute cu folie de aluminiu. De ce? :) Ramsey spune ca sucurile din carne trebuie sa ramana in carne si de aceea il acoperim si il lasam sa se odihneasca 30 minute inainte de a-l manca :) Eu l-am crezut si nu mi-a parut rau. Iti recomand sa faci la fel.

7. Taie varza fasii subtiri, am preferat sa o tai cu cutitul dar poti sa folosesti o razatoare sau robotul de bucatarie. Incinge 2 linguri de ulei intr-o craticioara si adauga varza. Da focul mic cand incepe sa sfaraie, amesteca bine si adauga un capac. Am lasat-o cam 20 minute, daca o preferi mai moale o mai poti lasa 10 minte in plus.

8. Intre timp curata cartofii, spala-i bine si taie-i cubulete. Pune-i la fiert, cand sunt moi, arunca apa, adauga laptele si untul taiat cubulete si cu mixer transform-ai in crema. Adauga sare dupa gust.

9. Pentru sos pune intr-un bol mustarul si uleiul si amesteca bine. Adauga putin cate putin din zeama de lamaie amestecand usor. Pune cateva linguri de sos peste varza inca calda si serveste cu o pulpa de pui bine rumenit si o lingura de piure.

Pofta sa ai! Si apoi leneste in voie :) Eu asa am facut :D







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu